Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy (bez jména a emailu) nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

neděle 29. července 2012

Seznam "francouzů" obnovujících Čejč

Z knihy Založení francouzské osady Čejče napsanou Karlem Hlavinkou uvádím uvádím úryvek:

Jak zde uvidíte, jedná se o obyvatele území Alsasko Lotrinska >>>, kde v různých obdobích vládla jak francouzská tak "německá" koruna, ale s tím bylo i spojeno mnohdy i místního obyvatelstva a French
Comté >>> (červená barva).

Říšská země Alsasko-Lotrinsko (německy Reichsland Elsaß-Lothringen) je historický německý správní útvar existující v letech 1871–1918 na území dnešních francouzských departementů Bas-Rhin, Haut-Rhin a Moselle. Metropolí regionu byl Štrasburk.



Všech dohromady je 216 osob, a sice 45 mužu, 42 žen, 129 detí (67 hochu a 62 devcat), zamestnáním jsou rolníci, nádeníci a remeslníci, jeden je oznacen ucitelem, jeden lékarem. Menší obnosy penežní melo jich jen osm. Seznam tento neobsahuje všech Francouzu na jižní Moravu tehdy prišlých, nebot mezi osadníky, jichž zustalo trvale 17 a k nimž pozdeji pribyli ješte jiní, vyskytuje se šest nových jmen zde neuvedených; prišli asi pozdeji z Holice nebo se nejprve ohlédli jinde hledat si štestí a nepochodivše vrátili se k štastnejším krajanům.

Tolik citace z knihy  : 
Signatura :CT REG 908(437.32)
Hlavní autor :Odkaz na podrobnosti Hlavinka, Karel
Hlavní název :Založení francouzské osady Čejče
Vydáno :[S.l. : s.n.]
Rozsah :50 s.
Klíčová slova :vlastivěda - Morava - Čejč - Odkaz na podrobnosti dějiny - osady - založení
Přír. čísla :47065
Kniha je uložena v čítárně hodonínslé knihovna.

Jak je zde uváděno tak Francouzi se částečně roztrousili i v dalších částech Moravy. Při mém procházení matrik jsem narazil například na porodní bábu Simandel, podle mích znalostí by mělo toto příjmení být francouzské a psát se "de Simandel". V jedné mé známé rodině se traduje, že pochází z napoleonských válek od zraněného důstojníka co zůstal na Moravě, ale já v matrice zjistil jeho výskyt již o mnoho let dříve než se snad Napoleon i narodil. Spíše bych to odhadoval na někoho kdo se zde '"zapoměl" po třicetileté válce.

1 komentář:

  1. Dobrý den pane Hradile, setkal jste se v historických materiálech s výskytem příjmení Chevalier? Děkuji za odpověď. Martin Chevalier

    OdpovědětVymazat